De ce se cristalizeaza mierea

Mierea – este un aliment dulce produs de albine din polenul florilor, ceea ce face ca aceasta sa fie foarte complexa din punct de vedere al compozitiei, un medicament natural ce contine antioxidanti, vitamine, minerale, etc.

Imi place sa consum mierea pe post de desert si o mananc de obicei cu lingurita iar familia mea o prefera ca indulcitor in ceai si limonada. De aceea, am profitat de prezenta expozantilor de la targul de Craciun si ne-am intors acasa cu 2 astfel de borcane, unul poliflora si altul tei. La inceput nu am observat, dar se pare ca cea poliflora s-a cristalizat (zaharisit), motiv pentru care am ales sa ma documentez inainte de a trage concluzii pripite precum aceasta ar fi contaminata sau de proasta calitate.
De fapt, mierea cristalizata este primul semn ca aceasta este de o calitate inalta. Motivele pentru care aceasta trece in stare solida este:

  • temperatura
  • raportul de fructoza si glucoza din aceasta
  • polenul continut

Temperatura

  • mierea se cristalizeaza daca este tinuta in temperaturi mai mici de 10ºC, de accea daca o depozitati in frigider sau dulap rece, nu e de mirare ca se cristalizeaza
  • pentru a redobandi starea initiala, cea lichida, o puteti incalzi la bain-marie, evitati sa folositi cuptorul cu microunde deoarece acesta o supraincalzeste distrugandu-i proprietatile

Raportul de fructoza si glucoza

  • mierea este o solutie suprasaturata de 2 zaharuri: glucoza si fructoza; in functie de proportiile acestora:

– mai multa glucoza, aceasta are o slublitate scazuta, cu cat exista mai multa in miere, cu atat aceasta se cristalizeaza mai repede

– mai multa fructoza, mierea ramane lichida mai multe luni sau ani

Polen

  • prezenta polenului in miere este ceva normal, cu cat acesta este in concentratie mai mare, cu atat mai repede si lichidul din borcanul vostru va deveni un „cristal”
  • exista trendul de a filtra mierea de polen, procedeu care  o face mai usor de transportat pe distante lungi dar si posibilitatea ca aceasta sa fie amestecata si inmuiata.

 

Mierea cristalizata poate fi intinsa pe paine, evitand sa mai curga prin si de pe aceasta sau si mai frumos sa va alunece printre degete direct pe haina. Poate fi adaugata ca indulcitor in lichide calde precum ceaiul, cafeaua, laptele sau la micul dejun cu cereale. Se poate presara pe covrigi, prajiuri in loc de glazura. Eu personal, imi place aceasta textura cristalizata sa o mananc cu lingurita.

Data viitoare cand te intalnesti cu miere cristalizata, priveste-o ca pe ceva vechi si totusi nou si spune-mi tu ce faci cu aceasta?

Sursa foto: http://www.hiveandhoneyapiary.com/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: