beauty

Betisoare parfumate

Cred ca nu gresesc daca spun ca betisoarele parfumate sunt iubite de milioane de oameni din intreaga lume si marturisesc ca eu ma aflu printre ei. Am mai tot timpul un pachet prin casa dar aprind din cand in cand. Motivele ar fi mie imi plac, sotului nu, dar si datorita parerilor impartite in ceea ce priveste impactul folosirii betigaselor asupra sanatatii.

Folosesc betisoarele pentru ca imi plac si imi aduc o stare de relaxare si placere in corp si suflet.

Scurta istorie

De cand omul traia in pestera, si arunca mai tot ce prindea in foc sa se incalzeasca, asa s-a descoperit ca unele plante au un miros placut sau invers. Acesta ar fi primul pas din istoria tamailor si miroaselor eliberate prin ardere.

Cea mai veche sursa a tamailor este Vedas, acestea fiind folosite in scopuri medicinale si parfumare a incaperilor. Intrucat tamaierea este prima faza a Ayurvedei (cf Wikipedia: "Ayurveda tradițională este o practică de medicină alternativă veche de 5.000 de ani cu rădăcinile în India antică, pe baza unui set de convingeri minte-corp. Dezechilibrul sau stresul din conștiința individului este considerat a fi cauza bolilor"), se atribuie ca si betisoarele parfumate sunt un produs realizat aproape exclusiv de calugari.

Tamaierea a fost asimilata ca instrument de vindecare in practicile religioase timpurii ale hinduismului. Tinand cont ca hinduismul a ajuns la maturitate si ca budismul a fost fondat in India, tamaia a devenit o parte integranta a budismului, aceasta ajungand in China datorita unor calugari rataciti.

Ingrediente

Betisoarele sunt bastonase de bambus pe care este prinsa o pasta din rumegus si ingrediente parfumate, aceste ingrediente sunt clasificate in 5 clase:

 • eter(fructe) - anason
 • apa(tulpini si ramuri) - lemn de santal, cedru, tamaie, smirna, borneol
 • pamant(radacini) - ghimbir, turmeric, radacina costus, valerian
 • foc(flori) - cuisoare
 • aer(frunze) - pachouli

Pro si contra

Pro. Motive pentru care sa folosesti betisoare:

 • relaxeaza
 • intensifica meditatia
 • reduc stresul si anxietatea
 • stimuleaza creativitatea
 • cresc concentrarea
 • cresc libidoul
Mirosuri si beneficii

Lemn de santal - calmeaza, relaxeaza, creste concentrarea, scade anxietatea

Cocinul - antidepresiv, anti-anxietate

Cedru si pin - creeaza energie pozitiva, intareste forta interioara, decongestioneaza racelile sau bronsita, relaxare

Scortisoara si citrice - imbunatateste luciditatea creierului, revigorante

Mir - imbunatatirea imunitatii si a circulatiei

Lavanda - anti-insomnie

 

Contra. Motive pentru care sa fii precaut/a

Prin ardere, aceste betisoare elibereaza pana la 4 ori particulele asociate cu arderea tigarilor, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, dioxidul de azot si dioxidul de sulf eliberate sunt intr-o oarecare masura, toxice pentru noi. Diferenta intre acestea si fumat este faptul ca aceste substante se elibereaza in aer si nu sunt respirate. Recomandarea este ca aceste bastonase sa fie folosite in spatii bine ventilate si sa se foloseasca moderat sau deloc in cazul in care aveti in familie persoane predispuse la afectiuni pulmonare.

Dupa arderea betisorului aerisiti camera pentru a indeparta aceste reziduri care nu sunt benefice fara teama de a pierde mirosul, deoarece acesta se impregneaza in pereti.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: