mos nicolae apois
Fără categorie

Mos Nicolae

Pentru mine cu adevarat incep sarbatorile de iarna, in seara in care il asteptam pe Mos Nicolae sa vina. Pe langa mosul dragut si amabil ce vine cu cadouri sau nuielusa in ghetute, Mos Nicolae a existat in persoana arhiepiscolul Sfantul Ierarh Nicolae din Myra – Licia, care a trait in secolu al IV lea pe taramul Turciei actuale. El a ramas cunoscut in istorie ca omul ce facea fapte bune pentru oamenii saraci, dar si miracole.

Pentru noi aceste sarbatori de iarna, sarbatorile crestine, si-au pierdut insemnatatea si originea, de aceea am putea fiecare din noi sa citim, macar pentru cultura generala, ce sta la baza acestor zile mult asteptate.

Legenda lui Mos Nicolae – cea mai cunoscuta este povestea unui tata sarac ce avea trei fiice, acesta se vedea nevoit (pentru a le salva din saracie) sa le vanda unor oameni instariti. Nicolae, pe atunci preot, la aflarea acestei povesti, le arunca pe geam noaptea aur ce avea sa cada fie in ghete sau ciorapi, autandu-l astfel pe tata sa isi casatoreasca fiicele si sa le scape de o viata nefericita.

Ideea de Mos care aduce daruri a aparut in Scandinavia, unde cu mii de ani inaintea nasterii lui Hristos, vikingii aveau un zeu, Odin, acesta calatorea in timpul iernii prin toata lumea si oferea daruri celor buni, pedepsindu-i pe cei rai. In crestinism aceste povesti s-au pierdut, dar in memoria oamenilor au ramas prin existenta Sfantului Nicolae.

 

Noi cu totii il cunoastem pe Mos Nicolae drept cel care vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si aduce daruri copiilor cuminti. De Mos Nicolae este asteptata si prima ninsoare, iar daca aceasta intarzie sa apara, batranii obisnuiesc sa spuna ca a intinerit mosul. Mosul aduce pentru copiii mai putin cuminti o nuielusa, dar sa nu se supere, aceasta pusa in apa va prevesti abundenta noului an.

Fie ca vorbim de personajul magic Mos Nicolae sau Sfantul Nicolae trebuie sa ne bucuram de ce avem mai bun in viata noastra si anume oamenii: familia si prietenii. Sa ne bucuram ca ii avem si sa ii sarbatorim, pe cei care poarta acest nume, cu un bucuros „La multi ani!” si cum facem de ani de zile cu cadouri frumoase oferite din inima.

La multi ani va doresc si eu, sa sa primiti cadourile dorite, insa nu uitati si de cei defavorizati caci despre asta e Mos Nicolae!!!

 

(Pentru cei curioasi: stiati ca inca din secolul 19, mana dreapta a Sfantului Nicolae este pastrata la Biserica Sfantul Gheorghe Noi din Bucuresti?)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: