oshibana
evenimente

Oshibana – arta japoneza a florilor presate

Ikeabana, feng shui sunt cuvinte de care am mai auzit dar niciodata nu auzisem de Oshibana. Ce este Oshibana? Este arta japoneza, mai putin cunoscuta, de aranjare a florilor. Ce are particular aceasta arta? Noutatea adusa de aceasta este lucrul cu flori si frunze uscate, presate.

La inceput era practicata doar de samurai, fiind o alta indeletnicire pe langa caligrafie, manuirea armelor si meditatiei. Scopul acestei practici se credea ca ii ajuta pe luptatori sa inteleaga intelepciunea naturii si sa atinga armonia interioara.

Oshibana = oshi si hana, Oshi = a presa, hana=planta. Primul pas consta in pregatirea materialului vegetal, adica uscarea prin presare a florilor si frunzelor. Plantele sunt apoi folosite pentru a realiza o mare varietate de obiecte decorative si de arta.

Duminica, 21 mai in cadrul evenimentului Zilele Culturii Japoneze - la Universitatea Romano-Americana, am avut placerea sa iau parte la un workshop despre Oshibana. Sub indrumarea dnei. Adela Talpes, artist oshibana cu experienta de peste 20 de ani in lucrul cu flori presate si numeroase expozitii in tara si strainatate, am realizat o mica demonstratie de arta - tanzaku. Pe acest tanzaku, fiecare dintre noi si-a notat o dorinta sau urare pentru a-l oferi cadou. Eu am fost o mica egoista si am preferat sa mi-l autodaruiesc.

Ce-mi place la aceasta arta este faptul ca daruieste viata unor lucruri ce altfel ar fi disparut, precum flori, frunze si.... filtrele de la plicuri de ceai.

Fiecare dintre persoanele participante si-a folosit imaginatia cum a stiut mai bine si asa au rezultat propriile noastre capodopere de arta.

Pentru cei care doresc sa cunoasca mai mult sau sa aprofundeze, dna Adela Talpes a creat site-urile:

oshibana

floripresate

Iar daca doriti sa descoperiti cum sa participati la un workshop inedit, creativ si relaxant puteti cere informatii direct de la sursa aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: